User login

Gerbil

Gerbilen - det perfekta sällskapsdjuret

Gerbilen kallas även för ökenmus eller ökenråtta. Namnen ökenmöss och ökenråttor används dock mest av nybörjare som inte haft gerbiler så länge.

Bilden visar min gerbil Dino:

  • Att ha gerbiler brukar innebära att man har ett stort akvarium där de lever och har underhållning. För att gerbilerna skall bli tama krävs det att du hanterar dem en kort stund varje dag. De tycker mycket illa om att bli upplyfta i svansen, men brukar uppskatta att bli klappade i buren om de inte är helt tama. Tama gerbiler älskar att bli klappade så glöm ej deras korta dagliga kelstund. De gillar att bli klappade länge med, men ibland har man inte tid, och då räcker det med en kort stund.
  • Gerbiler är vanligen friska och livliga djur som trivs i stora akvarier med gott om hö, toarullar och bomaterial. Mina gerbiler har alltid haft små hus i trä också. Djuren gnager på allt, trähus, hö, toarullar osv samt gömmer sina ungar i husen, om de har ungar.
  • Gerbiler kan bli extremt tama och är verkligen perfekta sällskapsdjur.
    Gerbiler luktar inte och är verkligen billiga att äga och sköta. Mina gerbiler älskade att sitta i handen eller på axeln och hoppade aldrig iväg. Yngre gerbiler har en tendens att vara aktiva hela tiden, och de verkar helt oförmögna att sitta still för mer än en mycket kort stund i taget. Djuren lugnar ner sig med stigande ålder, och en lite lite äldre gerbil kan bli närmast ofattbart tam, jämfört med hur lite tid man behöver lägga ner för att tämja den. Den kan komma fram till dig så snart den hör din röst, älskar att sitta i din hand och bli klappad osv, den kan tom somna i din hand! Det är svårt att tänka sig hur tama gerbiler kan bli om man inte upplevt det själv!
  • Du behöver endast två gerbiler för att fylla ditt gerbilakvarium, varken mer eller mindre. Gerbiler är kraftfullt revirhävdande, och behöver gott om utrymme, samtidigt som de är mycket sociala djur inom paret. Så ha två gerbiler, det brukar fungera utmärkt att ha två honor eller två hanar, men de bör absolut känna varandra redan när du köper dem, då risken annars är stor att de skadar varandra.
  • Förutom att andra fördelar med gerbiler finns de även i en mängd olika vackra färger och teckningar. Många av varianterna är mycket klara och distinkta i färgerna - de kan verkligen se ut som små ädelstenar.

Mer att läsa om degus
Häften om degus och andra djur.
Mina första gerbiler.pdf. (Pdf-fil)