User login

Akvarium

Jag har alltid gillat akvarier sedan jag som barn fick en glasburk med två guppy samt en bit vattenpest i. Inom två veckor var det tre små fiskar i glasburken - de hade fått ett yngel. Sedan dess har jag varit fascinerad av fiskar och akvarier och snart födde jag upp olika akvariefiskar. Men en dag gick ett av mina akvarier sönder, en massa vatten rann ut på golvet. Jag var hemma så jag lyckades rädda alla fiskarna, men efter det avvecklade jag alla mina då 16 akvarier och gjorde ett långt uppehåll.

15 liters 29 okt 2006:

Akvariet som gick sönder var en modell som inte finns idag (de har väl gått sönder allihop) och var tillverkat ur ett glasstycke helt utan limfogar osv, den typen av akvarier var känd för att kunna gå sönder när som helst. Jag antar att de var handblåsta eller nåt. Jag har ett litet "miniakvarium" som rymmer en liter eller nåt sånt, som är tillverkat i samma teknik.

I december 2005 började jag om med ett 54 liters akvarium, efter att en kompis pratat så mycket om sina Endler att jag var tvungen att skaffa några och se vad det var för något...

Växter i akvariet
Eftersom jag har haft akvarier i flera år innan så vet jag ganska väl vilka växter jag gillar och vilka jag klarar av att sköta. Det gör det enklare när man skall köpa nya växter.

Knopp av vattenspikblad 8 juni 2006:

Generellt brukar jag ha lättskötta växter som växer snabbt, det gör att akvariet inte ser likadant ut hela tiden :-) Sådana växter brukar dessutom vara billiga, och de fiskar jag gillar brukar tycka om denna typ av växter.

Fiskar i akvariet
Jag har en regel - inga stora fiskar i små akvarier. Detta innebär att jag vanligen endast har små fiskar, eftersom jag aldrig haft ett stort akvarium. Vanligen håller jag arter som är lätta att få yngel efter och som inte slåss.

Jag har hållit och odlat ett antal olika fiskar genom åren; tetror, barber, ciklider och levandefödare... men cikliderna tröttnade jag på för att de bråkar för mycket. Just nu är det levandefödare o killis som är intressant.

8 juni 2008:

Sniglar
Jag har haft flera olika arter av sniglar i mina akvarier, och jag har skaffat dem eftersom jag är övertygad om att de gör nytta.
Dock har jag kommit på att det bara är vissa sniglar/snäckor som jag gillar, främst är det posthorn.

Framtidsplaner
Jag har insett att det blir för jobbigt att hålla på att uppdatera här vilka akvarier jag har igång o vad jag har i dem. Så det kommer jag att göra i bloggen istället framöver :D