User login

Chlorophytum comosum var Pictoratum

Felrandad ampellilja. Chlorophytum comosum var Pictoratum, mörkt gröna blad med tydligt gula kantränder. Bladen är upp till 720 mm långa och 32 mm breda, så detta är alltså den största varianten :-) Pictoratum får lätt upp till 65 cm långa blad under sämre växtförhållanden.

Denna variant har upp till 162 cm långa gröna utlöpare som växer uppåt i mitten av plantan och får små vita blommor, och senare bildas även småplantor på den.

Alla mina Pictoratum 12 juni 2016 - undrar om jag har för många?:

En del av mina Pictoratum 13 april 2016:

Fotot visar en ung planta som fått mycket sol 4 juli 2012:

Den här varianten växer betydligt långsammare än den vanliga gröna varianten och den vitrandiga varianten och producerar betydligt färre småplantor än de gör. Den kräver mer ljus för att växa lika bra som de två vanliga varianterna ovan. I för lite ljus blir bladen så småningom helt gröna, först blir de gula banden ljusgröna och sedan mörkare gröna tills de inte syns. Varianten producerar väldigt få småplantor men många utlöpade och många blommor som ger mycket med frön. Fröförökning ger dock endast den helt gröna varianten! Det enda sättet att få fler Pictoratum är att spara småplantor från utlöparna och plantera dessa. Varianten är ovanlig i Sverige, om inte extremt ovanlig, så jag försöker sprida den :-) Jag fick varianten av en kille som sparar på udda gamla växter och de enda exemplar jag sett sedan dess är sådana jag själv har spritt ut till folk :-)

Pictoratum aug 2017:

Denna varianten har jag haft sedan omkring 1980. Plantan på fotot är min äldsta och kan faktiskt vara just den jag fick 1980:

Denna variant blir vanligen lika stor som den helgröna, faktiskt lätt en aning större. Intrycket av plantan är betydligt mörkare än den vitandiga, då den har betydligt med grönt i bladen än denna.

Gammal planta av Pictoratum 2 sept 2015:

Vi kallar den felrandad eftersom den har ränderna på fel ställe jämfört med vanliga vitrandade ampelliljan, jag tror att den redan kallades felrandad när jag fick mitt första exemplar.

Jag har även sett den under namnet "reverse spider plant".

Gammal planta av Pictoratum 2 sept 2015:

Eftersom Pictoratum växer långsamt o förökar sig mycket långsamt så har jag mängder av dem! Annars vore det svårt att kunna dela ut sticklingar regelbundet...

Färgen på själva utlöparna är starkt grön:

Flera av övriga varianter har ljusare gröna stolons och några har tom beige-färgade stolons.

Sticklingar av Pictoratum 9 aug 2016:

Pictoratum 23 maj 2014: