User login

Olika varianter av ampelliljor

Jag har länge haft minst fem olika varianter av ampelliljan, två av dessa har jag haft sedan omkring 1970. En fick jag i början på 80-talet. En fick jag 1998. Och en har jag haft sedan 31 januari 2001.

I augusti 2016 fick jag 3 helt nya varianter, mycket spännande, så nu har jag 8 olika varianter.

Helgrön, Vittatum, Bonnie och Variegatum 13 april 2016:

Dessutom har jag haft två 2 "falska" fusk-varianter, som utvecklades till helt normala varianter efter ett tag. Den första fusk-varianten fick jag i december 2001, det var en bredbladig Vittatum, som var extra bredbladig som liten men som fick helt normala blad när den växte upp. Den har jag inte kvar längre. Den andra fusk-varianten köpte jag sommaren 2004, det var en bredbladig helgrön ampellilja som även den utvecklade helt normala blad efter ett par månader. Den har jag inte heller kvar.

Växterna kan se olika ut beroende på under vilka förhållanden de vuxit, men man kan fortfarande skilja på dem, en Bonnie är ju alltid mer eller mindre "lockig" i sina blad, en helgrön ampellilja ser ju alltid enfärgad ut osv.

Om du som läser denna sida vet med dig du har någon variant som är annorlunda mot de som jag har så skulle jag gärna vilja ha en stickling, du kanske vill ha någon som jag har, så vi kan byta...

Hawaiian, Irish och Atlantic 21 september 2016:

Jag har blivit informerad om att det är olagligt att skicka sticklingar till USA, annars skulle jag gärna göra det då jag har haft många förfrågningar därifrån... Jag har dock fått veta att de flesta varianterna, inklusive Bonnie, redan finns i USA :-)

Jag skickar gärna sticklingar, inom Sverige och till andra länder, så länge det är lagligt. Jag har främst spritt ut olika ampelliljor till människor i Sverige och England, och har nu några som skall till Finland.

Alla mätningar har jag gjort på mina egna ampelliljor.