User login

Nakna möss, vad då?

Publicerad i SVEMUS medlemstidning HUSMUSEN nr 4 1995.

Nakenmöss är möss utan päls, det är ju enkelt att begripa, precis nakenhundar är hundar utan päls. Men på möss finns det en mängd olika former av nakenmöss, åtminstone på laboratorierna. Hittills har jag hittat 13 stycken genetiskt olika former av nakenmöss. Dessa är Hairless (hr), Hairless Rhino-J (hrrh-J, J:et kan mycket väl stå för Jackson, en stor amerikansk uppfödning av labdjur, dvs att mutationen har upptäckts och tillvaratagits på Jacksons), Nude (nu), Nude Streaker (nustr), Bare-patches (Bpa), Fur deficient (fd), Furless (fs), Hair-patches (Hpt), Juvenile bare (jb), Naked (N), Patchy fur (Paf), Sparse coat (spc) och Sparse-fur (spf).

Vilken av alla dessa som vi kan finna i zooaffärerna och hos uppfödarna här i Sverige har jag inte lyckats ta reda på ännu, men jag kan i stället berätta att nakenmössen delas in i hårlösa och helt nakna möss. De hårlösa har lite päls, åtminstone lite fjun här och var, medans de nakna skall vara helt kala, som om de vore rakade.

Man kan para en naken mus med en vanlig behårad mus. Eftersom de vanligaste nakenmössen på lab är recessiva så antar jag att även de tama nakenmössen är recessiva, och i så fall blir det endast håriga ungar i kullen. Dessa bär dock på nakengenen, precis som en mus bär satingenen om den har en satinförälder.

Rent logiskt bör nakenmössen behöva mer mat än vanliga behårade möss, eftersom de inte har någon skyddande päls som hjälper till att hålla värmen. De bör alltså ha lättare för att frysa och kräva mycket mer mat för att hålla värmen, och dessutom en mängd mjukt bomaterial att boa i. (Det vet man på lab. De enda möss som i princip alltid har mängder med toapapper eller liknande att boa i på lab, även om det så bara är hanar, så är det just nakenmössen. Mushanar får annars i princip aldrig bomaterial på lab.)

Nakenmössen på lab är kända för sitt dåliga temperament (alla andra labmöss brukar ALLTID vara snälla) men hur det är med de tama nakenmössen vore mycket intressant att få veta genom HM:s läsare. Det finns dock ingen anledning till att nakenmössen skall vara mindre snälla än andra möss. Jag kan berätta att nakenmöss inte alls är äckliga, vilket jag faktiskt fått höra från en musfantast, utan lika trevliga som alla andra möss.

De nakna mössen är standardiserade i SVEMUS sedan 1999, så har du några nakna möss - ställ ut dem!

Skrivet av Eva Johansson.