User login

Tumör - när avliva musen?

Min tammus har en tumör. När vet jag att det är dags för avlivning?

Om tumören är liten kanske du kan hitta en bra smådjursveterinär som operera bort den, men detta fungerar inte alltid, tyvärr.

Ibland kan en tumör på en mus bli väldigt stor utan att musen har besvär av den alls, så det är nödvändigt att lära sig att se tecknen på att musen börjar få ont eller obehag av tumören.

En sjuk mus bör alltid få extra näring, annars har den inte en chans. Köp hem modersmjölksersättning (finns i mataffären) samt Fortimel eller liknande från Apotek och ge till musen dagligen. Om du inte gör det är det bäst att avliva musen genast. Fortimel är ett fullnäringsmedel, avsett för bla cancerpatienter, så det är mycket passande. Välj en smak som du tror din mus tycker om. Ibland kan man få testa en annan smak. Vanilj brukar gå bra.

Om tumören sitter inuti musen brukar musen inte överleva länge. Om den sitter precis under huden så kan musen klara sig i månader med rätt omsorg, dvs främst mycket extra näringsrik mat.

När tumören är så stor att den är i vägen, så kan det lätt uppstå skador på huden som omger själva tumören. Detta är början till slutet. Man kan undvika detta i det längsta och därigenom förlänga livet på musen genom att se till att alla passager där musen skall gå igenom i buren är stora nog att tumören inte tar emot någonstans, dvs ta bort alla toarullar och byt alla hus till sådana med större "dörrar". Se till tumören inte går emot någonstans.

När huden på tumören får sår som inte läker så är det dags att gå till veterinären för avlivning. Även om musen ändrar sitt beteende, exempelvis en mus som alltid varit tam, men som nu börjar dra sig undan, detta är ett tydligt tecken på att musen har ont. Om musen börjar äta mindre så mår den inte heller bra, och bör inte behöva plågas.

Eva Johansson, gammal text.