User login

Lite om ohyra

This page in English

Är det sant att möss kan få ohyra från hö och spån?

Ja. Fast endast om det nyligen varit en ohyredrabbad mus eller råtta i höet och spånet och tappat av sig några av sina objudna gäster däri.

Musens och råttans ohyra kan vandra mellan de båda arterna och trivas på båda! De trivs dock inte på andra djur.

Hö innehåller normalt små kvalster och andra smådjur, men dessa kan ej parasitera vare sig på möss eller råttor. Så det krävs att det nyligen har varit en mus eller råtta med löss eller kvalster på sig som den kan ha tappat i höet eller spånet. Om höet och spånet står där ingen mus eller råtta kan komma åt det i 4 veckor så har alla löss och kvalster som kan ha funnits där dött. Och då är det säkert att använda till både råttor och löss.

Köper du hö och spån från bondgård eller andra ställen där det säljs hö och spån till hästar och liknande så är det troligt att det finns ohyra i det när du köper det.

Förvara höet och spånet garanterat rått- och musfritt i 4 veckor så är det ofarligt att använda till råttor och möss.

Är det sant att möss kan få ohyra från kaniner?

Nej. Möss får endast ohyra från möss och råttor.

Mina möss kliar sig, är såriga och tappar päls. Vad är fel och vad kan jag göra?

Den vanligaste orsaker till sådana problem är ohyra. Dvs mössen kan ha kvalster, löss eller svamp. Svamp får djuret när angreppen är allvarliga, och då uppstår ofta sår och pälsavfall. Man brukar nå bäst resultat genom att åtgärda angreppet av kvalster/löss i första hand.

Glöm inte att ge extra näringsrik mat till en sjuk mus, jag skulle ge barnmat/bebisvälling eller Fortimel dagligen tills musen är frisk.

Eva Johansson, gamla texter.