User login

Fortimel

Publicerad i SVEMUS medlemstidning HUSMUSEN nr 3 1995.

Om du exempelvis har varit bortrest och musvakten inte skött sitt jobb ordentligt eller om några av dina möss av någon annan anledning fått slut på mat eller vatten så finns det faktiskt någonting jättebra att ge mössen för att återställa deras hälsa.

Möss som varit utan mat eller vatten torkar snabbt ihop till små ynkliga figurer (man känner lätt om har dem i handen att de väger mindre än normalt). Har mössen varit utan mat eller vatten en längre tid så kan de bli väldigt ihopkrupna med kall kropp och uppburrad päls. Ett typiskt tecken på uttorkning är att djuret får lite intorkat klet kring ögonvrårna (gäller även andra djur). Möss klarar sig oftast väldigt kort tid utan mat eller vatten.

Vad man bör göra genast när man hittar sådana här stackare är att ge dem Fortimel. Har man inte Fortimel hemma så ger man saltbalans och druvsocker upplöst i vatten. Sedan sticker man iväg till närmsta öppna apotek (det finns även nattöppna apotek) och köper Fortimel. Fortimel är oslagbart det bästa man kan ge sina möss, råttor, marsvin, m.fl. smådjur i vissa situationer, så har man många djur eller uppfödning av något eller några smådjur så bör man alltid ha Fortimel hemma. Ju mindre djuret är till storleken desto viktigare är det att man har Fortimel hemma om det skulle behövas. Fortimel köps i tre förpackningar om två deciliter vardera (som sitter ihop), alltså sex deciliter, och kostade i april 1995 hela 58 kronor på mitt närmaste apotek. Ett lågt pris för att rädda livet på små djur.

För att ge en liten stackars uttorkad mus Fortimel så behöver man kunna placera en outspädd droppe direkt på musens mun, jag brukar försöka placera en liten droppe på musens framtänder. Man behöver inte stoppa in något i munnen, utan droppen hänger kvar där tills musen slickat i sig alltihop. Jag använder en 1 ml spruta utan sprutspets, man kan även använda någon form av pipett. Det är inte att rekommendera att använda tesked eller någonting liknande eftersom det då är lätt att blöta ned musen som i det här läget är mycket känslig och inte alls får bli blöt. Eftersom musen är uttorkad och känner sig dålig så rör den sig inte i onödan och det är lätt att mata den. Den annars vildaste mus sitter alldeles stilla i handen. Man behöver bara ge musen några få droppar outspädd Fortimel (en i taget som den hinner slicka i sig innan den får nästa) innan den börjar piggna till. Så fort man ser att musen vill äta själv så ger man en liten matskål med Fortimel som man blandat ut med något kletigt som musen tycker om, exempelvis majsvälling . Man ställer denna matskål alldeles intill musen och lägger en massa godismat precis i närheten av musen t.ex. cornflakes och små fröer mm. Tanken är att musen skall sitta mitt i maten. Även om musen ser mycket piggare ut redan efter ett par timmar med denna behandling så tar det flera dagar (eller snarare veckor) innan musen hämtat sig helt, och under tiden måste maten vara lätt att komma åt utan minsta ansträngning för musen, detsamma gäller vattnet. Dessutom bör man ställa buren på ett varmare ställe de första dygnen, för musen har svårt att hålla värmen hur mycket bobyggnadsmaterial den än får innan den har blivit återställd.

Förutom uttorkning och utmärgling (= musen har inte ätit) så finns det lite andra symptom som man kan behandla med Fortimel. En mus med en stor tumör blir lätt mager och en sådan mus bör må mycket bättre med lite tillskott av Fortimel. En hona som har en kull med ungar och som har dåligt med mjölk åt ungarna kan också behöva lite Fortimeltillskott. Man blandar i Fortimel i lite majsvälling eller något liknande. Om ungarna börjat äta själva så ger man dem också. Tänk på att absolut inte använda dessa ungar i aveln sedan, annars avlar du fram möss som kommer att ha dåligt med mjölk till sina barn!

Kom ihåg att Fortimel är ett tillskott och absolut bör blandas ut med annan mat i de allra flesta situationer. Om man inte blandar ut det så blir det som att mata musen med vitamintabletter: de kan bli förgiftade av vissa vitaminer och lida brist på andra födoämnen (exempelvis fibrer). Det bästa är att blanda ut Fortimel med majsvälling, majsgröt eller något liknande. En mus bör inte få mer än omkring ett kryddmått (= 1 ml) Fortimel per dag. Detta gäller en vuxen mus i den vanliga svenska storleken. En engelsk mus bör få mer och en minimus bör få mindre.

Slutligen kan det också vara på sin plats att påpeka att jag inte kan rekommendera att ge Fortimel till alla sjuka möss, vissa sjukdomar har mycket dålig prognos (= det är inte troligt att musen blir frisk) och då förlänger man bara plågan.

Eva Johansson.