User login

Safflor

Vad är safflor? Det är en sorts tistel, som även växer vild i Sverige. Arten heter på latin Carthamus tinctorius, och på svenska har den två vedertagna namn, det ena är safflor och det andra är färgtistel. I Asien bla odlas den för att utvinna olja ur fröna. Oljan kan bla användas i matlagning. Oljan kan även användas istället för linolja av konstnärer, men är inte lika hållbar som linolja.

Arten kallas även vild saffran eller svensk saffran, pga av dess färg. Man skördar blommorna och använder dessa till att göra ett rött färgämne av, som man kan färga tyg med. Blommorna innehåller faktiskt två olika färgämnen, ett gult och ett rött. Det gula finns det mycket av i blommorna och det kallas safflorgult, och det röda finns det mindre av, och det kallas kartamin.

Safflor har använts länge för att färga väldigt olika saker, och det är det röda färgämnet man brukar använda. Man har färgat olika tyger, linoleum, rouge, konditorivaror mm och det är ett ogiftigt färgämne.

Safflor ser ut som vita solrosfrön i miniformat.

Namnet safflor har växten fått eftersom den används för att förfalska saffran, torkade blommor av safflor liknar saffran.

Safflorfrön innehåller till 75 % linolsyra.

Man kan jämföra med majskorn som innehåller 58 % linolsyra.

Safflor innehåller 25 - 35 % fett. Jämför detta med sesamfrön som innehåller 50 - 56 % fett, och solrosfrön som innehåller 25 - 50 % fett.

Safflor används allt oftare vid bröllop istället för vanligt vitt ris, att kasta över brudparet...

Safflor säljs i en del djuraffärer och det finns folk som matar sina möss med det, det var därför jag blev nyfiken på det och gjorde en liten sökning på vad det är för något. Jag tror att man använder safflor istället för solrosfrön, men vet jag ej säkert.

Eva Johansson