User login

Musmatsrecept

Med bra mat i magen lever mössen längre...

När det handlar om möss är maten man ger dem ett viktigt kapitel!

Möss är små djur med hög ämnesomsättning och skall alltid ha gott om nyttig mat i buren, detta gäller alla arter av möss. En sak som musägare ofta inte tänker på är att möss har större näringsbehov än människor, dvs musens föda bör innehålla mer näring. Detta innebär att det inte är bra för mössen att ge dem mat med dåligt näringsinnehåll. Exempelvis godis av olika slag, chips, godisbitar, pizza mm.

Normalt ger man ett torrt basfoder med högt näringsinnehåll, som mössen ALLTID skall ha tillgång till, det får aldrig ta slut. Sedan ger man tilläggsfoder i form av färskt foder av olika slag. Dessutom bör mössen få hirskolvar och hö, hirskolvar har högt näringsinnehåll och hö är bra både för magen och för sysselsättningen.

Många som har möss och andra smådjur köper någon färdig blandning i djuraffären, och ger detta till sina djur. Ofta är det inte en bra strategi, då den smådjursmat som säljs i djuraffärerna ofta är gammal (innehåller ohyra, små djur som man kan se röra sig i matblandningen, ett säkert tecken på att maten är så gammal att den mesta näringen är borta). Istället bör man besöka vanliga mataffärer och hälsokostaffärer och inhandla råvaror till att blanda eget foder, och har man bara en eller två möss kan man detta ihop med någon annan så att maten inte hinner bli gammal. På det sättet får man ett foder med mycket högre näringsinnehåll.

Ett bra recept på bra musmat för taggmöss, nataler, sebramöss o tammöss (samt råttor o hamstrar mfl) är följande:

3 delar havre
3 delar vete
3 delar korn
3 delar råg
1 del hirs
1 del bovete
1 del torrfoder för hund
1/2 del linfrö
1/2 del solrosfrö
1/2 del sesamfrö
1/8 del alfaalfafrö
1/8 del quinoafrö

Numera brukar jag även ibland blanda ner 1 del dvärghamstermat i blandningen.

Receptet bygger på ett mus- och råttmatsrecept som jag använt ett bra tag, och receptet har sedan förändrats och byggts på i samarbete med Anna Nilsson (Stjärnvindens musuppfödning).

En ingrediens som ofta rekommenderas är puffat ris, men det är inte bra att ge, det innehåller alltför lite näring. Om man frågar musägare varför de ger puffat ris till sina möss kan man få svaret att det låter så kul när mössen äter det. Mina möss får aldrig puffat ris.

Andra ingredienser som inte heller behövs i torrfoderreceptet trots att det står så här och var är torkade frukter och nötter. Nötter och jordnötter är väldigt feta och bör inte ges mer än till extremt smala möss, och torkade frukter innehåller betydligt mindre näring än färska, så man bör alltid hellre ge färska frukter istället, samma sak gäller s.k. bananchips. Enda undantaget är frysta bär och russin, frysta bär behåller det allra mesta av näringen under frysningsprocessen, och russin behåller det mesta av näringen under torkningen. Även torkade grönsaker rekommenderas emellanåt, vilket är lika dumt det, mycket av näringen försvinner ju under torkningsprocessen. Vanliga kex och digestivekex rekommenderas ibland, vilket man snabbt inser att det innehåller alltför mycket socker för att vara bra att ge till möss. Nyligen såg jag även att det rekommenderas att ge torkat kött i torrfoderblandningen... Gör inte det, ge hellre en liten minibit nykokt kött, det innehåller betydligt mer näring.

Förutom det här behöver de få färska grönsaker och annan mat, receptet är ju är bara torrfodret. Morötter bör man aldrig underskatta, det är en nyttig och bra grönsak att ge till möss av alla de slag.

Exempelvis är det bra att köpa frysta gröna ärtor och frysta majskorn i frysdisken i mataffären. Sedan tar man fram några ärtor och några majskorn och tinar till mössen. Detta är nyttigt och bra att ge till möss.

Ge gärna hirskolvar i fri tillgång med. Hirskolvar är ett foder som ofta glöms bort i smådjurssammanhang, trots att det är ett supernyttigt foder, samtidigt som det är ett supernyttigt godis! Istället för att köpa smådjursgodis, exempelvis kräckerstänger, choklad- eller youghurtdroppar, osv, så köp hirskolvar. Hirskolvar är både nyttigt och bra för alla mindre djur som möss, gerbiler och hamstrar.

Alltför ofta går man förbi hirskolvarna i affären med tanken att hirskolvar, det är ju fågelmat... men ack så fel man har då. En del av de möss vi har som sällskapsdjur äter faktiskt hirs direkt från hirskolvar i naturen. Om man betänker att hirskolvar är det nyttigaste enskilda foderslaget man kan ge till sina möss, så går man inte förbi hirskolvarna i affären nästa gång, utan man köper hem några. Och sedan när man ser hur mycket mössen verkligen gillar hirskolvar så kommer man alltid att köpa hem hirskolvar till sina möss i framtiden...

Eva Johansson