User login

Om mushjul

Ett hjul måste vara så stort som bara är möjligt, annars kan djuret som använder det skada sig!

Bilden nedan visar ett Habitrail Safari All Terrain Wheel, byggt att användas i akvarier eller gallerburar, och kan fästas på rutan med en gummipropp eller i galler. Vitsen med detta hjul är att det är tyst! Detta hjul är stort nog för att passa till nataler. Hjulet på bilden sitter på en ställning till Rolly Jumbo, X-tra Large Rat & Hamster Wheel, denna ställning passar utmärkt till detta hjul.

Det finns en mängd olika modeller av mushjul ute i handeln, gemensamt för det stora flertalet av dem är att de är alldeles för små för de djurslag de säljs till... De två modeller som finns på bild här är de bästa vi har funnit hittills.

Bilden nedan visar ett Rolly Jumbo, X-tra Large Rat & Hamster Wheel, som man kan köpa en separat ställning till för att ha i akvarier eller dunaburar och som även kan fästas direkt i en gallerbur. Även taggmöss springer i hjulet. Fast varken ofta eller länge. Detta hjul är stort nog för att passa till nataler och taggmöss, och det fungerar bra även till tammöss och taggmöss. Egentligen skulle nog natalerna vilja att det är lite större i diameter, men de gillar det ändå...

Mushjul behövs ej om djuren bara har tillräckligt stor bur, men vissa individer uppskattar dem. Ett bra hjul är byggt i hårdplast så att mössen inte kan gnaga sönder dem. Det finns faktiskt hjul i mjukare plast, och dessa blir söndergnagda med tiden. Taggmössen brukar tröttna fort på hjulen och natalerna använder den mycket sällan, eller snarare endast korta stunder. Tammöss kan använda dem ofta, men se upp med individer som springer mycket i hjulet, de bör inta ha hjul hela tiden då det inte är bra för dem att springa hur mycket som helst i ett hjul.

Ställningen till Rolly Jumbo, X-tra Large Rat & Hamster Wheel, passar utmärkt att sätta fast ett Habitrail Safari All Terrain Wheel i.

Det finns större hjul än dessa men de har jag bara sett på bild ännu så länge...

Eva Johansson