User login

Mustämjning

Lite om att tämja möss...

Möss är ju sällskapsdjur, såklart att de skall vara tama! Vilken himla tur då att det faktiskt är lätt att tämja möss. Självklart tar det längre tid att tämja de ovanligare arterna än vanliga möss.

För att få mössen riktigt tama är det flera saker man kan tänka på.

Först var man köper mössen, köper man dem av en uppfödare som strävar efter att avla fram tama och trevliga möss så har man redan från början gjort allting så mycket enklare för sig. Möss är väldigt sociala djur så de behöver bo ihop med andra möss. Dvs, köp minst ett par-tre stycken möss av samma kön på en gång, så sitter ingen ensam och lider.

Tammöss blir lätt tama, men de blir snabbare tama och har vanligen bättre temperament om man köper från en seriös uppfödare. Arten mus - husmus - tammus har ju varit tamdjur i århundraden eller årtusenden, och det är väldigt lätt att se att de har avlats för att vara tamdjur, så de är helt enkelt lätta att tämja.

När man tämjer mössen så umgås man med dem. Tammöss kan man oftast fånga in och hålla i handen en stund flera gånger varje dag, till slut blir de tama. Oftast går det ganska fort.

Eva Johansson