User login

Tämjning av smådjur

 1. Läs olika böcker och leta på Internet efter olika sätt att tämja den djurart du tänker tämja...
 2. Testa de olika metoderna tills du hittar den som verkar passa dig och ditt djur bäst.
 3. På ett sätt kan man påstå att de djur vi har i bur redan är "tama" även om de ej är hanterbara, eftersom de inte är vilda - de sitter ju i bur... Men det är inte vad vi sällskapsdjursägare menar med "tama", vi vill att våra djur skall vara hanterbara och pålitliga, dvs inte bitas eller fly.
 4. För att ett litet burdjur inte skall bitas eller fly när man försöker plocka upp det ur buren krävs att det litar på dig. Så ett bra steg att ta är att försöka visa ditt djur att du är att lita på.
 5. För att visa djuret att du är pålitlig så krävs tid och tålamod. Du måste ge djuret en bra orsak att lita på dig. Vissa gör detta genom att muta djuret med mat av olika slag. Andra genom att helt enkelt plocka upp djuret ur buren och hålla det och klappa det en längre stund, gör man detta om och om igen under en tid så inser djuret efter ett tag att du inte alls försöker äta upp det. Vilken metod som passar beror dels på djurslaget och dels på dig själv.
 6. En annan, mycket långsammare metod, är att släppa ut djuret och sätta sig ner och helt enkelt vänta på att djuret själv söker sig till dig. Detta kan göras på olika sätt, och på vissa djurarter kan det ta orimligt lång tid. Detta eftersom djuret då inte har anledning att söka sig till dig. En del varierar denna metod genom att placera sig så att djuret har ett mycket litet utrymme att röra sig på, för att det snabbare skall komma fram. Andra varierar metoden genom att dessutom erbjuda en muta i form av mat. Ibland kombineras metoden med svält för att verkligen motivera djuret att komma fram och ta mat...
 7. Att tämja ett djur är samma sak som att bygga upp en relation med djuret, och det lönar sig att låta detta ta lite tid.
 8. Handmatade ungar. Om du måsta mata upp ungarna själv för att mamman dött så kan de bli väldigt tama. Denna typ av tamhet kännetecknas av stor oräddhet, och ett sådant djur kan bli extremt tamt. Om ett sådant behandlas illa kan det uppvisa stor aggressivitet, pga avsaknaden av rädsla.
 9. Djur styrs av känslor! När du håller på med djur behöver du lära sig att läsa hur djuret känner sig genom att titta på djurets kroppsspråk. Genom att studera djuren så lär man sig detta, och ibland kan man hitta ledtrådar i djurböcker till vad man skall titta på. Om man kan läsa djurets språk (avläsa kroppsspråket) så vet man vad djuret egentligen "säger" och kan lättare sköta djuret, tämja det och ha största möjliga glädje av det. Kroppsspråket avslöjar hela tiden djurets känsloläge.
 10. Om du är bra på att "läsa" ditt djurs känslor så ser du snabbt om någonting är fel, och kan gå till veterinären i god tid om djuret blir sjukt.
 11. Vissa djur beter sig "illa" för att få din uppmärksamhet, ofta för att djuret vill ha uppnå någonting speciellt. Många tama djur "säger till" när de har tröttnat eller behöver vara ifred, exempelvis för att få gå på toaletten. Om man är uppmärksam på detta så slipper man olyckor och att djuret biter ifrån sig när det har fått nog. Exempelvis säger marsvin till väldigt tydligt, ofta genom att backa något steg, när det dags, om man inte uppmärksammar detta får man en pöl där marsvinet sitter. Vissa marsvin kan säga till med tänderna. Taggmöss rör gärna försiktigt vid ens hud med tänderna när de har fått nog, detta skall inte jämföras med ett bett (för de biter inte, de bara vidrör) utan vid en tydlig signal att nu vill taggmusen bli nedsläppt i buren.

  Är man inte uppmärksam på de första små signalerna så måste djuret trappa upp signalerna för att få som det vill.

Eva Johansson