User login

Sätta ihop möss

Hur gör man om man vill skaffa fler möss men inte vill ha en massa burar överallt, går det att sätta ihop dem på ett enkelt sätt så de kan bo tillsammans?

Hur det går med den saken beror dels på vilket kön de har och dels på hur gamla de är.

Sätta ihop mushonor

Tammöss är vanligen rätt lätta att sätta ihop.

Att sätta ihop olika typer av tammöss (tammössen finns ju i olika storlekar, kallade typer) brukar funka bra.

Sätta ihop mushanar

När det gäller tammöss kan det gå lätt eller vara omöjligt, beroende på hanarnas personligheter och temperament. Bästa hanen att sätta in till en ensam hane är oftast en nära släkting, helst en yngre hane, varför man vanligen sätter in en son, eller flera söner. Anledningen till att det ofta fungerar bättre med släktingar är dels att man inte har så många hanar, och dels att man ofta helst avlar på de hanar som funkar bäst att ha ihop, så man slipper att ha en massa burar, och inte alls att det finns någon egenskap hos möss som gör att släktingar fungerar bättre. Ofta kan man läsa på Internet och i böcker att man skall ha tammushanar ensamma och att de alltid slåss, men detta är inte sant, att hanar skall kunna leva ihop är egenskap man har avlat på länge hos svenska sällskapsmöss och som även finns hos vissa labmöss.

Hur gör man då?

Honor:
Man brukar städa hela buren och ta ut alla leksaker, och slänga allt gammalt bomaterial och alla leksaker av papp eller kartong (saker som inte går att rengöra). Sedan släpper man ihop mössen. Om bråk uppstår så sätt bråkmakaren (som oftast är en av de gamla honorna, inte en nykomling) i egen bur någon dag och testa igen. När det funkar och mössen varit snälla mot varandra några dagar (var uppmärksam på att de flesta bråk uppstår på kvällstid) så ställer man tillbaks alla hus och leksaker, helt renskrubbade och på andra ställen än de brukar stå! För att förbättra chanserna kan man se till att den nya musen är så ung som möjligt (ja, inte för ung för att lämna sin mamma förstås) för då kan en del honor ta till sig den nya och sköta den som en unge. Om flera honor vill ta hand om den nya så är det inget problem, mushonor brukar hjälpas åt med barnen.

Hanar:
När det gäller hanar så brukar man endast sätta samman unga hanar som är under två månader gamla, eller en äldre hane med en eller flera ungar. Ofta brukar man låta dem träffas på neutral plats utanför buren och se hur det går först. Om det funkar bra så kan man sätta in dem i en helt renstädad bur. Lite småtjafs brukar uppstå när de gör upp om vem som bestämmer i buren. Om det blir mer allvarliga slagsmål eller om någon mus sitter i ett hörn och piper ynkligt eller får sår så måste man sära på dem för gott.

Eva Johansson