User login

Burstädning

Hur ofta behöver man städa mössens bur?

En generell regel är att man städar alla sina musburar varje vecka, byter allt bottenmaterial, slänger ut förstörda leksaker och ersätter dem med nya, samt rengör alla leksaker och mushus osv varje vecka.

Har man tammushanar kan man behöva städa oftare i deras burar, men helst inte oftare än var tredje dag, då burstädning ofta upplevs som stressande för just tammushanar. Egentligen vill inte tammöss ha rent i sin bur oftare än en gång i veckan, vilket är idealet.

Förr fanns bland tammössen vad som ibland kallades "pinkmushanar" som pinkade inne i sin bur så att det var kissränder runt hela burens insida - detta luktade extra mycket, men jag vet ej om det fortfarande förekommer så många sådana mushanar.

Matskålar och vattenflaskor bör rengöras dagligen. Matskålar diskar man som vanligt och vattenflaskor rengör man med flaskborstar, oftast krävs det flera olika grovlekar på flaskborstarna för att få vattenflaskan riktigt ren.

Mushjul bör rengöras nogrannt varje vecka, eller oftare vid behov.

Tammusen uppskattar ofta en ommöblering och en massa nya leksaker i buren i samband med städningen.

Jag har arbetat på lab i många år och avlat labmöss. Där lärde jag mig att byta på alla burar varje vecka - oavsett hur många möss det var i dem, samt att kontrollera varje dag att alla djur har mat och vatten. Så alla mina rekommendationer baseras på att man städar alla burar varje vecka, gärna på samma veckodag så att det går lika lång tid mellan städningarna. Man kan städa en eller ett par burar på en dag och resten en annan dag.

Tyvärr är det lätt att slarva med burstädningarna, men det är ohälsosamt för djuren.

Eva Johansson