User login

Bajs i maten?

Mössena är rätt nya här, och en sak - lite väl mycket åt det snuskiga hållet - som jag har upptäckt med dem, är att de bajsar i matskålen, ja de kan tom få för sig att pissa i matskålen!

Det kan ju omöjligt vara nyttigt för det förstör ju maten, och jag undrar verkligen hur de kan göra en så pass korkad sak...

Jag har frågat lite om andra har liknande erfarenheter, och vad de i så fall har gjort åt det, och fick höra om flera möss som hade liknande fuffens för sig. En mushane bajsar bara i sin fina hängmatta, många möss pissar endast i sin matskål, osv.

Vad skall man då göra åt dessa snuskigheter? Kan man få mössen att sluta? Och kanske viktigast av allt - varför gör de så här?

Jag tror inte att man på ett fint sätt kan få mössen att sluta. Men man kanske kan lura dem! Byt ut maten i skålen mot sand av något slag (fågelsand, kattsand), så kanske de har en toalett! Sedan kan de få en annan skål någon annanstans i buren med den goda maten i, som de nu förhoppningsvis låter bli att förorena i. Med lite tur kanske det fungerar... Jag fick tipset att blanda ner lite havregryn i sanden så att mössen tror att det är mat i skålen, och verkligen blir lurade! Jag som inte orkade gå iväg och köpa sand, lade endast lite extra havregryn i matskålen och hällde ner deras vanliga torrfoderblandning rätt ner i höet... Det skall bli spännande att se vad som händer framöver...

Alla möss jag har haft innan de fem jag har nu har helt enkelt aldrig haft någon matskål, så det har aldrig varit några problem. Jag har helt enkelt spritt ut maten i buren, alltså den torra maten. Mjuk mat brukade de få litegrann av i ett burklock eller minimatskål.

Så när jag nu fick tipset att helt enkelt sprida ut maten i buren så kändes det helt ok för min del, välbekant och enkelt. En viktig detalj att tänka på när man gör så är att man måste veta helt säkert hur mycket mat man har gett dem! Om maten tar slut så kan mössen dö, så det är säkrast att ha goda marginaler. Jag städar åt mina smådjur varje vecka, ibland oftare om det är väldigt varmt. Så om jag ger dem mat så det säkert räcker i tio dagar så vet jag att de har så det räcker hela veckan. Sedan får de naturligtvis annan mat med, förutom den torra maten, men den lägger jag i små matskålar och den brukar de ha hunnit äta upp innan de börjar snuska ner i de små matskålarna...

Uppfödaren till 4 av mina små sötnosfröknar säger att alla hennes möss bajsar i sina matskålar, men att de inte pissar i dem. Hennes tips är att bara ge mössen mat för två dagar i matskålen, och sedan diska ur skålen varannan dag och då ge ny mat. Så gör hon till alla sina möss.

Med lite tur får jag tips från flera olika håll,

Jag har märkt att taggmössen gör samma sak, men inte lika noga som mössen. Och ger man dem en extra matskål, så är de snart där och förorenar med.

Råttorna har betydligt bättre bordsskick, de bara tar de bästa bitarna och lämnar resten. Fast vad råttungar brukar kunna göra i sin matskål är lika illa som vad mössen gör, helt klart!

Vad marsvinen gör med sina skålar tillhör inte heller god sed, de välter varenda matskål de hittar, eller åtminstone gör Nemo det. Marsvinen får kligröt varje morgon i en låg matskål, den måste bara vältas av envisa små (söta) marsvin.

Varför så många möss tycks göra såhär har jag ännu inte fått nys på, men det är väl möjligt att de markerar vad som är deras så att inga andra möss kommer dit och tar maten för dem, vad vet jag...

Uppdatering - eller vad hände sedan?

Jo, nu har jag testat detta ett tag, dvs lägga all den nyttiga maten i höet/spånet och ha en matskål med bara lite havregryn på bottnen...

Och nu har de använt matskålen till toalett, men tyvärr måste de har hört vad jag frågade andra musägare, eller konverterat till datamöss och tagit sig in i datorn på nåt sätt och läst mina email, för nu pissar de i matskålen också... Jag får döpa om matskålen till toalett, usch!

Men deras fina mat håller sig jättefräsch.

Skrivet av Eva Johansson, juli 2006.