User login

Ta inte i vilda möss!

Publicerad i SVEMUS medlemstidning HUSMUSEN nr 5-6 2005.

Vilda möss (och råttor) tar sig in i våra hus, det vet alla som någon gång bott på landet. Olika åsikter kan man ha om vilda möss som kommer nära människor och tamdjur. Man kan tycka det är mysigt att höra små mustassar springandes inuti väggar och tak, eller man kan bli tokig för att det aldrig är tyst på nätterna. Det kan vara gulligt med vildmöss på fågelbordet, som man kan betitta när de förser sig med fågelfrön. Men vilda möss är smittspridare, på så sätt att de ofta bär smittämnen som inte gör de vilda mössen sjuka, men som kan göra människor allvarligt sjuka! Ta inte i vilda möss utan handskar, vare sig det gäller att flytta bort döda vilda möss/råttor som fastnat i fällor, eller räddade ungar/skadade möss som du vill mata och sköta om. Det kan sluta med att du hamnar på akuten.

För oss i SVEMUS som håller tama möss gäller det även att aldrig låta vilda möss eller vilda råttor komma i närheten av våra tama möss, då de vilda mössen kan smitta våra tammöss, som sedan kan smitta dig eller någon i din familj. För bara några få år sedan hände det en kvinna i England, hon hamnade på akuten och blev allvarligt sjuk. Hon blev smittad av sina tammöss, som i sin tur hade blivit smittade av en vild mus.

Mata gärna de vilda mössen på eller under ditt fågelbord, titta gärna på dem, de är jättefina, men tag aldrig i dem och låt dem aldrig träffa dina tammöss. Sätt aldrig vilda möss i bur, det är endast tillåtet att sätta vilda djur i bur för 48 timmar om de behöver akut vård. Om du lyckats ta hand om vilda möss som råkat illa ut, mata dem och sköt om dem och släpp sedan ut dem så snart som möjligt, men tag aldrig i dem utan plasthandskar och låt dem aldrig komma i närheten av dina tamdjur. Desinficera noga allting som varit i närheten av de vilda mössen. (Vilda möss sprider dessutom ofta vanliga parasiter, vilka kan smitta både till råttor och möss.)

Tänk på att det hos vilda möss finns flera olika smittor som människor kan bli sjuka av, men inte mössen, så tro inte att dina möss är säkra bara för att de ser friska ut efter att ha delat bur med en vild mus.

Var rädd om dig själv och vår stam av smittfria tammöss!!!

Skrivet av Eva Johansson.