User login

Musallergi?

Regelbundet dyker frågan om allergier och möss upp. Hur lätt är det att bli allergisk mot just möss? Några direkta siffror på det har jag inte lyckats hitta, men jag vet att det inte är vanligt att man blir allergisk mot tamråttor men har inte hört talas om en enda som blivit allergisk mot tammöss. Hur det är med de övriga musarterna vet jag ej...

Ibland kopplas lukt och allergi ihop, som om lukten skulle påverka allergirisken, vilket verkar väldigt osannolikt om man tittar närmare på saken. Då påstås glatt att ett djurslag som luktar mindre, exempelvis gerbiler, skulle vara mindre allergiframkallande än möss. Det finns dock ingen grund för det påståendet.

Men det djur som ger upphov till allra flest allergier hos människan är katten!

Men om man redan har allergi i familjen då?

Man bör alltid allergitesta alla i familjen om man hyser misstankar om allergier, och etta redan innan man köper hem något nytt djurslag. Detta kan man enkelt göra hos husläkaren, det är inte speciellt dyrt, och det besparar många problem. har man någon släkting med astma eller allergi kan detta räcka för att motivera till ett allergitest, oavsett vilket djurslag man tänker skaffa.

Det finns ju allergiker som har djur ändå!

Ja, det gör det, jag vet själv flera stycken. Men det är bättre att veta vilka djurslag man inte tål och försöka ha andra djurslag i sitt hem än just de man inte tål. Många är allergiska mot katt, men de har istället andra djurslag hemma. Jag känner till flera olika personer som är allergiska mot hund, men ändå lever med hund. Dessa måste ta mediciner regelbundet. men det är vuxna människor och de bestämmer själva.

Faktum återstår dock att jag hittills inte varken träffat på eller ens hört talas om en enda människa som inte tål möss, däremot många som inte tål katt, några få som inte tål hund, några som inte tål tamråttor, och en hund som inte tål hamstrar.

Eva Johansson, 2007.