User login

Musmat

Vad för slags mat bör man ge till möss?

Möss är allätare men äter främst fröer, de kan äta de mesta men i första hand olika fröer. Den bästa musmaten köper man i vanliga mataffären, och det skall vara fina råvaror. Undvik att ge mat för smådjur, sådant är helt enkelt inte bra för möss, oftast har det redan från början för låg kvalitet, och sedan vet du inte hur länge det har förvarats och därigenom förlorat näringsämnen. Enda undantaget är foder till småfåglar, exempelvis undulater, foder som består av endast en mängd olika små fröer, läs innehållsförteckningen! Oftast innehåller dessa foder flera olika sorters hirs och liknande, och bör endast ges som tillskott.

Hälsokostaffärer och hälsokosthyllor har mycket bra mat för möss! Där finns mängder av olika fröer som med fördel kan ges till möss.

Undvik att ge skräpmat i form av pizza, hamburgare, godis osv, överhuvudtaget bör man undvika att ge färdigmat till möss. Undvik dessutom att ge saltad, sötad eller kryddad mat.

Det finns en hel onödiga saker som ofta rekommenderas att ges till möss, som man istället bör undvika: puffat ris (för lite näring), banan chips (för mycket socker i förhållande till mängden näring), digestivekex (för mycket socker), torkade grönsaker (för lite näring), torkat kött (för lite näring) och torkad frukt (för lite näring). Ge istället kokt råris (mer näring), en bit färsk mogen banan (mer näring), hårt bröd (mindre socker), färska grönsaker (mer näring), nylagat kött (mer näring), och färsk frukt (mer näring). Det är lätt att tro att möss främst behöver en hög grad av energi i sin mat, men det är inte sant, de behöver även mycket näring (dvs vitaminer och sånt) för att deras små kroppar skall orka leva ett långt liv. Ge aldrig mössen tomma kalorier!

Tänk på att all behandling av råvarorna orsakar förlust av näring. Den form av långtidsförvaring av matvaror som bibehåller mest näring är när råvaran omgående fryses in (exempelvis frysta ärtor och majskorn). Detta innebär att man helst bör ge färsk mat till mössen, ej torkad eller ungsbakad osv. Mat som skall kokas bör endast kokas en kort tid, och aldrig överkokas. Frukt bör ges mogen - omogna (gula) bananer innehåller mindre näring än mogna bananer!

Alla sorters fröer är bra för möss, så länge de inte ges ensidigt. Speciellt är en bas bestående av de fyra sädesslagen (havre, vete, korn och råg) mycket bra. Det finns fyrkornskross, och grynblandning bestående av endast dessa fyra sädesslag att köpa. Dessa kan varmt rekommenderas till möss! Andra fröer bör ges i mindre omfattning. Man kan blanda i lite solrosfrön och russin om mössen gillar det, med betoning på lite :-) Tänk på att förvara fröerna svalt och mörkt.

Här kommer ett bra basrecept för möss som jag fått av en mus- och råttuppfödare:
3 delar havre, kross eller gryn
3 delar vete, kross eller gryn
3 delar råg, kross eller gryn
3 delar korn, kross eller gryn
1 del hirs
1 del bovete
1 del torrfoder för hund
1/2 del linfrö
1/2 del solrosfrö
1/2 del sesamfrö
1/8 del alfaalfafrö
1/8 del quinoafrö

I originalreceptet ingick även puffat ris, men det innehåller ingen näring så det har jag uteslutit, istället brukar jag blanda ner helt bovete. Annars ger jag denna blandning till mina möss, råttor och taggmöss. Denna mat eller liknande blandning skall alltid finnas i fri tillgång!

Möss äter också bröd, pannkakor, pasta, potatis, ris, grönsaker och legymer, kött, olika mjölkprodukter, ja, i princip alla de nyttiga råvaror som människor äter. Ge detta i samma form som människor brukar äta det, dvs kokt potatis, pasta och ris, ej rått, osv.

Naturligtvis skall det vara hemlagad mat!

Sedan har vi ett ställe till i mataffären, förutom hälsokosten, där det finns bra mat för möss och det är barnmatshyllorna. Man kan lugnt påstå att möss är lika känsliga som riktigt små bebisar, och de mår även bra att få äta mat för små bebisar. Om du väljer att ge fröer enligt receptet ovan, lite barnmat och lite frukt, grönsaker och legymer varje dag så kan det inte gärna gå fel...

Orsaken till att man rekommenderar att undvika smådjursmat är att möss är mycket känsliga. Möss kan dö av samma mat som hamstrar håller sig friska av.

Kan jag ge frukt och grönsaker till mössen?

SVAR: Ja, absolut! Ge gärna regelbundet små bitar av färsk frukt, grönsaker och legymer, precis så mycket som de äter upp på en kort stund. Ärtor och majs är mycket lämplig mat, köpes fryst och tina endast så många som går åt. Sommartid kan man plocka maskrosblad, gräs, klöver, groblad osv till mössen. Många möss uppskattar olika sorters gräs och örter med fröer på. Tänk på att plocka långt från vägar och hundrastningsområden.

Groddar är ett näringsrikt födoämne om de bara sköts ordentligt under groddningen, och det är nyttigt att ge båpde mössen och dig själv. Man kan grodda året om!

Hur mycket mat behöver möss?

Så mycket de kan äta!

Lämna aldrig matskålen tom, mössen kan dö om maten tar slut!

Möss äter ofta betydligt mer än vad man tro när man ser hur små de är!

Banta aldrig en fet mus genom att ta bort mat, ge nyttigare mat istället!

Vad bör jag ge för mat till en sjuk mus?

Jag ger barnvälling för riktigt små barn, köps i 2dl förpackningar i de flesta mataffärer till alla smådjur som verkar det minsta hängiga, om de är sjuka går jag till Apoteket och köper Fortimel näringslösning eller liknande.

En sjuk mus bör snarast tas till veterinären!