User login

Burtyper

Om burar till olika slags möss, vilken typ av bur passar bäst till ditt djurslag? Hur stor bör buren vara? Bilden nedan visar en 80 cm lång gallerbur som det bor nataler i. Just denna burmodell är en Gabber, med ett Habitrailhjul.

Generellt gäller att möss är mycket nyfikna djur som är byggda för att röra sig undersöka saker samt leta efter mat större delen av sin vakna tid. De behöver alltså en stor bur för att den skall rymma alla leksaker som möss behöver som stimulans. Buren bör naturligtvis inte gå att rymma från!

Tänk på att dina sällskapsdjur behöver utrymme, köp hellre en stor begagnad bur än en liten ny bur. Det finns olika typer av bra burar, välj en så stor du kan.

Gallerbur. För att mössen skall stanna kvar i en gallerbur krävs att gallret är mycket tätt. 8 mm mellan gallren är minimum för vanliga tammöss. Tänk på att det ofta bildas små hål vid luckor osv som de kan krypa ut genom! Många djurägare gillar gallerburen då de får en så nära kontakt med djuren genom gallret.

Mellanduna med locket borttaget:

Plastbur. De hade slutat att tillverkar plastburar av dunatyp med tillräckligt tätt galler för att hålla inne vanliga tammöss, men de kan köpas begagnade. Nu har de börjat igen. Annars är dunaburen en mycket bra modell, eftersom den är så flyttbar då den väger extremt lite, och att den är lätt att städa och rengöra. Det är mycket enkelt att lyfta bort överdelen, ett bra sätt att släppa ut djuren på. Idag finns det dunaburar att köpa som är en meter långa, men som har för glest galler ovanpå, så att man måste sätta på ett extra galler, men gör man det har man en bra musbur!

Men alla burar av dunatyp heter inte duna, det finns liknande burar som heter Gabber, och de fungerar i princip på samma sätt.

Akvarium/terrarium. Ett akvarium kan lätt byggas om till musbur, man sätter på ett tätt galler ovanpå, galler kan köpas i järnhandeln. Många anser detta vara den bästa modellen av bur då det finns betydligt större akvarier och terrarier än gallerburar och plastburar att få tag på.

Ett snyggt akvarium/terrarium pryder dessutom sin plats i hemmet.

Eva Johansson, 2007.