User login

Musleksaker

Alla slags möss gillar att få ha någon form av leksaker i sin bur för att trivas.

Bilden nedan visar en liten bro av trä, dessa är populära idag och finns i flera olika storlekar, samt att det finns hus och andra leksaker byggda i samma material att köpa. Den här typen av leksaker i trä passar bra till alla sorters möss. Just denna lilla bro tillhör ett gäng nataler.

Träbro:

En tammus älskar de flesta slags leksaker, när det gäller tammöss kan man enkelt säga att ju fler leksaker desto bättre, så länge mössen får plats i buren.

Leksaker av olika material

Plastleksaker fungerar bättre till tammöss än till taggmöss och nataler, då de senare gärna biter sönder plasten, emedan tammössen vanligen låter plasten slippa tandavtryck.

Träleksaker fungerar däremot bättre till taggmöss och nataler, då dessa ej pissar ner sina leksaker i samma utsträckning som tammöss gör. Att köpa träleksaker till tammöss innebär vanligen att man måste slänga dem innan mössen tröttnat på dem, då de luktar. Lite onödigt att köpa en ny fin leksak för att bara slänga den om en vecka eller två... Plastleksaker fungerar istället utmärkt till tammöss då de är så lätta att tvätta av.

Glöm inte att köpa hem hirskolvar, man kan exempelvis fästa dem i taket på buren så att mössen får anstränga sig för att komma åt dem, det brukar vara mycket uppskattat.

En bit av en hirskolv:

Vilka är de bästa musleksakerna?

Billigt är oftast bäst, helst gratis - för då kostar det inget att slösa med grejerna. Möss älskar massor med grejer! Tomma toapappersrullar och hushållsrullar, små kartonger, grenar, mängder med hö, dagstidningar rivna i remsor, och allt annat smått som de inte klan skada sig på. Mössen gnager så småningon sönder allting i småbitar, så det är bara att ofta ge dem nya leksaker.

Har du många möss kan du be kompisar att spara sådant här till dina djur och stoppa ned nytt i alla burar varje gång du städar burarna.

Eva Johansson