User login

Musburar

Hur stor bur behöver mössen ha?

Minimum 60x40 cm, och hög nog för att kunna sätta in hyllor och grenar som mössen kan klättra på. Ju större desto bättre. En stor maxiduna, eller ett 200 L akvarium är lämpligt för en grupp om omkring 10 möss, för ännu fler möss behövs en ännu större bur.

Bilden nedan visar en 80 cm lång gallerbur som det bor nataler i. Just denna burmodell är en Gabber, med ett Habitrailhjul.

Just denna bur lär mössen kliva ut ur som om det vore dörrar hela vägen runt...

Vad för slags bur är bäst för möss?

Det finns minst tre olika sorters burar som är bra för möss.

  • Ett stort akvarium, ju större desto bättre, med tak av galler eller nät så att det kommer in luft.
  • Det går utmärkt att bygga en öppen bur på ett bord eller liknande, en bra beskrivning finns i boken "Mice A Complete Pet Owner's Manual" som är skriven av Horst Bielfeld.
  • En sorts kombination av ovanstående är ett akvarium utan tak som ställs på ett bord, där mössen kan få klättra upp kanten av akvariet, och kanske tom ner på själva bordet som de själva vill (stegar behövs).
  • Gallerbur. Tveksamt om det finns tillräcklingt stora gallerburar att köpa som inte mössen tar sig ut ur, men med lite modifiering så kan det gå, eller så bygger man en själv.
  • Plastburar. Det finns fortfarande sk dunaburar med tillräckligt tätt galler för att hålla mösen inne. De som är 70 cm långa, sk mellanduna, fungerar bra till en liten grupp möss, jag brukar ha mellan 2 och 5 möss i en sådan bur.

Det går att limma fast hyllor av glas med silikonlim inuti akvariet.

Använd ej plexiglas, då det snabbt tar upp lukt!

Själv använder jag mellanstor Dunabur till mina möss (70 cm lång):

Burar med gallerbotten, är de bra till möss?

Burar med botten av galler eller nät är dåliga för alla sorters djur, djuren kan skada sina tassar på gallret/nätet, fastna med benen i det och det håller sig inte rent.

Vad för botten,aterial bör jag använda?

Vad du än gör - undvik importerat cederspån, det är farligt att andas in både för dig och för dina djur. Vanligt svenskt kutterspån fungerar bra, även pappersbaserat kattströ, alspån osv fungerar. Väljer du kutterspån kan du köpa en bal och ställa det absolut mus- och råttfritt i en månad innan du börjar använda det - ett billigt o bra burspån.