User login

Se skillnad på honmöss och hanmöss

Hur ser man skillnad på honor och hanar? Det kan vara väldigt bra att ta reda på vilket kön den där jättefina trevliga musen i försäljningsburen har, så att man inte kommer med fel kön... Inte bra att ta hem en liten hane och sätta ner i honburen därhemma.

Konsten att könsbestämma möss - dvs att kunna säga om en viss mus är en hona eller en hane - är någonting man måste lära sig genom övning. Lita aldrig på att personalen i en djuraffär verkligen kan det! Risken är stor att du i så fall får fel kön...

Det sätt som funkar på alla åldrar av möss, från helt nyfödda till riktigt ålderstigna möss, är att titta på avståndet mellan anus och könsöppningen på djuren. Hanen har alltid ett längre avstånd däremellan än en lika stor/gammal hona.

Nedan syns en bild på en mushane vid namn Primus.

Delvis är skillnaden mellan könen beroende på hur gamla mössen är, men är du exempelvis van att se skillnad på råttor så är det enkelt att könsbestämma möss, eftersom dessa två djurarter till stora delar liknar varandra. Vuxna möss är alltid lätta att se skillnad på på könen på.

Bilden nedan visar en mushona vid namn Clairehild, en speciell favorit med ljuvligt temperament.

Nyfödda musungar: Vänd på så många nyfödda musungar du kan och titta noga. Koncentrera dig på att se avståndet mellan genitalpapillen och anus, som är tydligt längre hos hanar och storleken på genitalpapillen som är större hos hanar, då kan du inte ta fel. Jag har träffat på musuppfödare som säger mushanar inte har "tuttar", men alla handjur sådana, så det är verkligen ett dåligt sätt försöka se skillnaden på.

Vid tre veckors ålder brukar musungar vara som svårast att könsbestämma. Bland annat kan hanarna dra in pungen så de liknar honorna i kullen. Svårast är att könsskilja dem om man lyfter dem i svansen, men ändå envisas folk att lyfta mössen i svansen. En betydligt bättre metod är att sätta musungarna på en genomskinlig yta och titta underifrån - tendensen att dra in pungen är som allra starkast när man lyfter möss i svansen...

Efter 4 veckors ålder kan man lättare se testiklarna/pungen hos de unga hanarna, ett säkert tecken!

Om musungarna är sjuka eller har varit sjuka, kommer de efter i utvecklingen och är ofta svårare att känsbestämma, innan de vuxit ikapp.

Många är tyvärr de personer som går efter "regeln" att endast honorna har bröstvårtor, då blir det ofta fel eftersom även alla hanmöss har bröstvårtor.

Jag kan dock gissa varifrån den "regeln" kommer ursprungligen... När honan har ungar så blir bröstvårtorna förstorade, och om man kollar i en bur med både vuxna honor och vuxna hanar så ser man snabbast vilka av de vuxna som är honor genom att titta på bröstvårtorna som då är förstorade hos i princip alla honor, även de som ej har fött egna ungar. Detta pga att mössen hjälps åt med alla ungarna, och ungarna snuttar på alla honor. Ungarna snuttar dock inte på hanarna.