User login

Colour Inheritance In Small Livestock - Roy Robinson

Colour Inheritance In Small Livestock - Roy Robinson

Publicerad i TRVs medlemstidning R8MZ nr 7 1995.

Denna bok har visserligen varit utgången ur handeln, då fick man beställa den direkt från författaren, men nu finns det att köpa igen, i alla fall finns den till salu igen - och den kan mycket varmt rekommenderas till alla genetik- och/eller avelsintresserade. Boken består dels av en grundläggande introduktion till genetiken som är mycket välskriven och lättförståelig och dels av en genomgång av alla de gener som var kända på ett antal olika djurslag då boken skrevs. De djurslag som behandlas är katter, marsvin, chinchillor, gerbiler, hamstrar, möss, kaniner och råttor.

Avsnitten om färggenetiken på möss och marsvin är riktigt bra, men avsnittet om råttorna är inte speciellt intressant eftersom det då boken skrevs inte fanns så många olika kända färgmutationer på råttan, däremot är boken i sin helhet den trevligaste och bästa mest läsvärda genetiklärobok som jag hittills har sett. Den lär ut principerna för vanlig enkel nedärvning i de olika former som vi känner till på färger och hårlag hos de behandlade djurslagen och den förklarar alltså i grunden könsbunden nedärvning, recessiv nedärvning, dominant nedärvning och intermediär nedärvning, samt hur man känner igen och använder dessa. Dessutom beskriver den lite mer genetiskt avancerade områden som epistati och nedärvning med modifierande gener.

Avel och genetik är ett ganska komplext område och det skadar inte att lära sig från olika källor, så även om du redan har någon bra bok/häfte i ämnet så rekommenderar jag varmt att du skaffar även denna bok, då den är värd vartenda öre.

Sammanfattningsvis så är detta en riktig höjdarbok. Läs den! Den brukar finnas att köpa i Sverige, från musföreningen SVEMUS.

Eva Johansson 1995.