User login

Tammusen - Grodan Elleby

Tammusen av Grodan Elleby

(OBS, vet ej om detta häfte finns längre att få tag på.)

Publicerad i SVEMUS medlemstidning HUSMUSEN nr 1 1994.

Tammusen…
...är ett litet häfte skrivet av Grodan Elleby, som man länge kunnat köpa genom att sätta in 35 kr på SVEMUS postgiro eller betala direkt på en mässa eller utställning i SVEMUS monter.

Tammusen är hittills den enda ”faktabok” som finns på svenska och den är dessutom bra!

Det enda jag har att invända emot är rådet att använda kloroform vid avlivning. Eftersom det är en plågsam metod tycker jag att den är helt förkastlig. Kloroformen fräter på alla slemhinnor och musen kliar sig frenetiskt tills den somnar in. Ett tragiskt slut tycker jag. Det finns avlivningshjälp att få hos veterinär för sjuka möss.

Hundar och katter avlivas ofta med sömnmedel, och den metoden duger bra till möss med, tycker jag. Man kan injicera sömnmedel med tunnaste sprutnål. Mössen reagerar inte speciellt mycket på detta. Sedan kan de i lugn och ro somna in hos matte eller husse. Eventuellt kan man behöva injicera mer sedan musen somnat – så att en inte vaknar upp igen. Om musen skulle ha fått för lite och vakna upp igen, så är ingen skada skedd, sömnmedlet skadar inga vävnader och orsakar ingen smärta eller irritation.

Det som kan orsaka irritation är om musen sprutas på fel ställe, eller att nålen går in fel, då kan sömnmedlet avlämnas på fel ställe i musens kropp och faktiskt orsaka smärta! För att undvika detta – låt veterinären avliva ditt sjuka djur!

En ny metod – ännu ej utprovad mer än på marsvin – är att blanda sömnmedel i apelsinjuice, som djuret kan äta av och bli sömnig av. Då sover djuret djupt och kan injiceras utan risk för smärta om du sticker fel med nålen.

Jag skulle också vilja tillägga att ett tränat öga behöver inte vänta i 4 dygn som det står i Tammusen för att kunna könsskilja musungarna, utan det kan man se direkt efter födseln. Jag har arbetat på laboratorium med att föda upp möss i tiotusental, och där har vi alltid kunnat könsskilja musungar direkt efter födseln, innan de ens har hunnit torka.

Förutom dessa två invändningar är Tammusen mycket bra och rekommenderas varmt till alla medlemmar i SVEMUS + övriga musintresserade.

Skrivet av Eva Johansson, 1994.