User login

Pinkmusar

Publicerad i SVEMUS medlemstidning HUSMUSEN nr 5-6 1992.

Hej på er alla! Nu har jag jobbat på lab igen för att folk har varit sjuka, och väl där skött om möss. När jag har gått runt där och vattnat och matat och städat och diskat burar och tyckt synd om alla djuren i burarna – utom kaninen Ursut som springer lös – så har jag kommit att fundera över en sak.

I alla burar där det går mushanar som har en tendens att slåss med varandra så är burväggarna väl inpinkade – nästan ogenomskinliga ibland, medans de mushanar som aldrig slåss har helt rena burväggar. De möss som slåss plockar vi alltid isär, men man ser alltid på burväggarna vad slags mushanar som går i burarna – de som slåss eller de som inte slåss.

Det tycks alltså finnas (på labmössen i alla fall) en stark koppling mellan aggressivitet mellan individer av hankön och tendensen att doftmarkera med urin. Honorna slåss ju aldrig på labben, eftersom man nästan aldrig flyttar ihop möss som inte känner varandra till samma bur.

Det kanske finns någon i föreningen som har uppmärksammat liknande samband? På mina egna möss har jag aldrig sett detta då de tillhör de som ej pinkar ner burväggar och ej slåss.

Jag kanske borde påpeka att burarna på labbet byts och diskas i diskmaskin varje vecka så det är alltid nytt piss som man ser på burväggarna. Med hopp om att mössen på labben en vacker dag skall slippa att vara inburade och göras försök på.

Skrivet av Eva Johansson.