User login

Hona eller hane?

Hona eller hane?

När man skall välja kön just på tammöss så varierar åsikterna en del, beroende på vem man är. Skall man välja kön på exempelvis sina nya sebramöss eller taggmöss, eller nataler så är det ingen större skillnad, så det gäller bara att inte blanda hanar och honor, så man får oväntade kullar...

När det gäller tammöss har vi det stora problemet att hanmössen stinker. Många vill inte ha möss som stinker hemma så då väljer de honor. Inget fel i det. Honor trivs ihop och kan leva harmoniskt tillsammans så länge inte buren är alltför liten.

Men vad händer med alla hanmöss? Vilka vill ha hanmöss hemma? En del människor bryr sig inte om att de luktar och har lika gärna ett gäng hanmöss som ett gäng honmöss, och det är ju bra det.

Så uppkommer då nästa lilla problem - hanmöss har en tendens att slåss med andra hanmöss, och har de väl börjat så slåss de gärna tills den ena musen ligger död i buren. Detta är egentligen ett större problem än att hanmössen stinker. Många uppfödare har försökt avla bort detta slagsmålsbeteende, och det är ju superbra. Det blir allt vanligare med hangrupper som det inte uppstår slagsmål i, utan de kan leva hela livet tillsammans i sämja. Bra för mössen som inte mår bra av att leva ensamma - det finns det vetenskapliga studier som tydligt påvisar.

Men en del hanmöss är obotliga slagskämpar. Nu kommer det värsta problemet. En del uppfödare beskriver gärna ensamma hanmöss som extra bra sällskapsdjur, för att kunna sälja slagskämparna en och en. Detta är naturligtvis inte bra. Att ge mushonorna epitet som destruktiva mm gör inte hanmössen bättre som sällskapsdjur... Att man sedan påstår att en ensam hane blir tamare och använder detta som försäljningsargument är inte heller lämpligt i sammanhanget. En ensam hane kommer alltid att må sämre än möss som bor tillsammans.

Så när man skall välja möss bör man inte gå på det falska valet mellan en hane som blir tamare och mindre destruktiv eller ett par honor som inte blir lika tama och är mer destruktiva mm... Utan man bör vara välinformerad och välja mellan antingen en grupp honor eller en grupp hanar, och dessutom får man vara beredd på att en hangrupp inte kan behandlas på samma sätt som en hongrupp. Mushonorna och mushanarna blir lika tama och lika gulliga, men det kan vara lite krångligare med hanarna. Bara man vet det så gäller det att välja de möss man gillar bäst! Är det så att man faller pladask för en hane så väljer man en hangrupp. Man väljer med hjärtat - efter att man kollat att alla mössen är friska - för man bör aldrig någonsin köpa djur som inte är friska.

Köper man en hongrupp är det inga problem att ta med sig en hona på utflykt i en eller flera timmar och sedan sätta ner henne i buren till de andra när man kommer hem. Men en hangrupp funkar inte detta, de klarar ofta inte att vara ifrån varandra så länge utan att problem uppstår mellan hanarna. Och köper man en hangrupp bör man köpa hem en extra bur om ifall det uppstår slagsmål mellan hanarna för då måste man dela upp dem. Detta händer dock inte alltid, så det är mest en försiktighetsåtgärd. Men man bör inte vara utan en rejäl extrabur, för om något händer så kan det vara viktigt att handla snabbt.

I övrigt är det ingen större skillnad mellan hanmöss och honmöss, man kan ha en stor grupp hanar lika gärna som en stor grupp honor, bara buren är stor nog. Man lär behöva städa oftare på hanmössen, men i övrigt så är det större skillnad mellan individerna än mellan könen när det gäller vanliga tammöss.

Eva Johansson