User login

Om man har astma och / eller allergi - kan man ha djur då?

Astma och allergi

Om man har astma och / eller allergi - kan man ha djur då?

Jag fick en fråga på facebook om detta. Frågan gällde gerbiler och astma/allergi.

Först bör man veta att astma och allergi är två OLIKA sjukdomar, många vet inte det! Man kan ha astma utan att ha allergi, och man kan ha allergi utan att ha astma. En del har både allergi och astma, men det allra vanligaste är att man endast den ena av dessa båda sjukdomar.

ASTMA:

Har man astma utan allergi gäller bara en sak - håll ordentligt rent hos dina djur så går det bra! För en sak som verkligen kan ställa till det för en astmatiker är smutsiga djurburar, då bildas till slut ammoniak i de smutsigaste hörnen av buren. Ammoniak är mycket frätande på andningsvägarna = astma attack.

Tänk gärna på de stackars djuren som lever i buren - detta är lika frätande på deras luftvägar o de lever ju inuti buren...

Själv tänker jag ofta att det är bra att jag har astma - för då slarvar jag aldrig med rengöring av buren !!

ALLERGI:

Allergi fungerar ju så att man är allergisk emot något eller några speciella ämnen, vanliga allergier är att man är allergisk emot katt, gräs- och eller andra pollen, samt mot nickel. Man kan inte bli allergisk mot vilka ämnen som helst.

Eftersom gräspollenallergi är vanligt och detta vanligen innebär att man dessutom är allergisk emot hö, så kan det vara svårt att ha djurslag som behöver hö ifall det just är gräspollen man är allergisk emot. Marsvin, kaniner och gerbiler vill ju ha hö, så dessa djur är inte lämpliga om man är allergisk emot gräspollen.

Men för att få veta exakt vad man är allergisk emot måste man göra en grundlig utredning hos sin läkare.

Är man allergisk emot någonting bör man ej utsätta sig för detta ämne för man kan lätt utveckla fler allergier om man gör det. Samtidigt behöver man ju inte undvika ämnen man INTE är allergisk emot, så att gå till läkaren och kolla detta ordentligt är mycket viktigt.

Gerbiler har jag aldrig hört talas om någon som varit allergisk emot, däremot gräspollen som sagt. Det finns tom hundar som är allergiska emot gräspollen...

När du väl kollat hos läkaren och fått reda på vad som gäller så skaffar du djur som du tål. En del läkare säger att man inte skall skaffa djur alls i detta läge, men det är helt onödigt att lyssna på. Endast om du är allergisk emot ett flertal olika arter av djur bör du följa denna uppmaning, och skaffa ödlor, ormar, sköldpaddor eller fiskar istället för pälsdjur.

Man får exempelvis inte gräspollenallergi för att man är allergisk emot katt, men är man allergisk emot katt skall man ALDRIG skaffa katt. Då väljer man ett annat djurslag att hålla som sällskapsdjur. Att välja så kallade allergivänliga raser är bara att lura sig själv. Jag hör ofta talas om de som skaffar så kallade allergivänliga raser av hund eller katt, tanken bakom de så kallade allergivänliga raserna är vanligen att de fäller mindre med päls, men det är inte pälsen man är allergisk emot. Det finns inga allergivänliga raser av hund eller katt, detta är bara en myt som lurar folk.

Däremot har det forskats på allergivänlighet och hundar, och det har visat sig att det är stor skillnad mellan hundindivider, även inom samma hundras, på hur mycket av det ämne som man kan vara allergisk emot som de producerar. KÖP EJ ETT DJUR av en art du är allergisk emot, risken är stor att din allergi försämras !!

Alltför många människor blir lurade av detta med allergivänliga raser, sedan måste de omplacera djuren pga av allergi!

Can f 1 levels in hair and homes of different dog breeds: Lack of evidence to describe any dog breed as hypoallergenic Enligt denna forskningsartikel är allergivänliga hundraser bara en myt.

The Journal of Allergy and Clinical Immunology En massa spännande forskningsartiklar att läsa.