User login

Lite tankar om råttburar

Lite tankar om råttburar

Det finns en mängd olika burar som passar att ha råttor i. Många olika typer av burar finns i handeln - gallerburar är en av de vanligaste, men man kan ha sina råttor i gamla akvarier (bara de är rejält stora), fågelburar osv. Dessutom finns det rätt många olika sätt att bygga egna burar till sina råttor, där sätter bara ens egen fantasi stopp! Själv har jag haft ett flertal olika typer av hembyggda råttburar, bla en byggd helt i plexiglas, samt flera stycken helt olika modeller som var byggda i trä osv.

Men det första man bör tänka på hur man bor, var man har plats för en rejäl råttbur samt miljön. Råttor trivs utmärkt i alla normala rumstemperaturer, men allra bäst straxt över 20 grader. Råttburen bör inte stå så att solen kan lysa in i den - speciellt inte om inte råttorna kan komma undan solen. Dels kan djuren bli överhettade och dels brukar inte råttor tycka om sol och alltför startk ljus. Ej heller bör råttburen placeras när ett fönster eller balkongdörr eller liknande som öppnas för vädring. Har man som mig bara en gammal dragig lägenhet där det drar i alla rum funkar inte av vanlig gallerbur så bra då råttor inte tål drag så bra.

Som ansvarsfull råttägare bör man vara medveten om att råttor (precis som katter) inte tål cigarettrök eller starka parfymer så bra.

Råttor är nyfikna djur som behöver stimulans för att må bra och därför är de regler för minsta tillåtna storlekar på rått burar just det - minsta tillåtna storlek. Man bör skaffa en större bur redan från början.

När man köper råttungar är det dock lämpligt att ha dem i en lite mindre bur den allra första tiden (två veckor eller så) - speciellt om man inte har haft råttor innan. Detta för att de skall snabbare bli tama.

Själv har jag alltid bott i gamla dragiga lägenheter så jag har inte använt gallerburar så ofta, istället har jag byggt egna burar. Jag kan avråda från att bygga i plexiglas då det materialet tar upp lukt! Min allra bästa råttbur genom alla år med råttor har varit en stor gammal garderob som jag byggde om till råttbur. Den var lätt att bygga om och lätt att städa ren. Dessutom var den oerhört lätt att få kontakt med råttorna i! Ett stort plus var ju att råttorna älskade denna bur.

Min gamla 60 x 80 cm och 180 cm höga hemmabyggda råttbur:

Här kan du ställa frågor o lämna en kommentar om Evas Hemsida