User login

Echinodorus

Echinodorus

Svenska namn är Amazonsvärdsplanta, svärdsplanta, jättesvalting, jättesvärdplanta, mellansvalting och svärdsvalting. Svärdplanta och svärdsplanta verkar användas om vartannat.

Svärdsvaltingssläktet (Echinodorus) är ett släkte i växtfamiljen svaltingväxter Alismataceae, på engelska water-plantains family, med 26 arter från Amerika.

Det finns mängder av olika arter av svärdsplantor i olika storlekar, alla trivs bra i akvarier med rätt skötsel, och alla jag har sett har haft en vacker djupt grön färg, men det finns en del nyare varianter med andra bladfärger.

Echinodorus arterna växer normalt betydligt snabbare än exempelvis Cryptocoryne arterna, och de behöver gott om näring i bottenlagret för att trivas. Normalt köper man bottennäring och placerar nära rötterna på plantan, ett sätt att fixa detta är att ge dem näringstabletter som sticks ned precis intill växtens rotsystem. Mina plantor står i jordbottensakvarier så de har redan näring.

En del av dessa arter blir mycket stora och ett enda sådant exemplar fyller snabbt upp ett halvt 100 L akvarium. Andra blir jättesmå och passar bäst som förgrundsväxter. Svärdsplantorna förökar sig genom långa utlöpare som vanligen växer uppåt, på liknande sätt som den vanliga rumsväxten ampellilja, och de kan tom - återigen precis amplelliljan - även utveckla blommor på dessa långa utlöpare, förutom småplantor.

Detta är en svärdsplanta, antagligen en vanlig art, men jag vet inte vilken. Jag gick tom tillbaks till affären och frågade vilken art det var, men de hade ingen aning (har fått förslag på E. amazonicus) 23 april 2006:

Echinodorus bleheri - jättesvalting, Paniculatus-svärdplanta 6 sept 2006:

Svärdplantebebis 14 mars 2007:

Svärdplantebebis 14 mars 2007:

Svärdplantebebis 22 juni 2007: