User login

Mina hyalellor

Mexikansk märlkräfta - Hyalella azteca

Hyalella 18 juli 2012:

Jag köpte dessa små käcka rackare från en kille som importerat dem från Tyskland.

Hyalella 17 nov 2007:

Arten härstammar från Mexiko, och kan växa tills de blir 8 mm långa som mest (endast honan blir så lång). Det speciella med dem är att de trivs i akvarier! Man kan ha ett separat akvarium och odla dem i, mina bor i ett 15-liters. Dessutom kan man släppa ner ett gäng i sitt vanliga akvarium, och med lite tur äter inte fiskarna upp allihopa utan några klarar sig och kan bo där och producera ungar, vilka blir levande fiskmat, direkt i akvariet. De vuxna Hyalellorna är lite hårda i skalen så det är inte alla vanliga akvariefiskar som äter dem, dock uppskattar de flesta fiskar att äta Hyalellornas ungar.

Hyalellor 23 oktober 2006:

Jag matar mina Hyalellor med lite av varje, gröna ärtor, morotsslantar, gurka, en liten bit bröd, torkade löv, torv, osv. Speciellt gurka och gröna ärtor tycker de mycket om. Glömmer man att mata dem äter de upp algerna, finns det inga alger och ingen mat äter de upp växterna...

Hyalellorna gillar att få ha lite löv i akvariet, och gärna lite torv. När man gallrar växter bör man gärna slänga ned lite av de bortgallrade växterna i deras odlingsakvarium.

De skitar ner vattnet i akvariet mer än någon fisk, så man måste sköta om dem, och snart blir de så många i odlingsakvariet att det inte får plats fler av dem.

En skum sak med Hyalellor är att de gillar att sitta fast under bladen på jätteandmat... Se bilden nedan.

Hyalella 1 mars 2007:

Hyalellor gillar alger! Har du nedalgade växter - stoppa ner dem till Hyalellorna, glöm vara inte att plocka upp dem igen!! Mina Hyalellor har tvättat många akvarieväxter helt rena från alger !!

Hyalellor 27 juni 2007:

Hyalellor 27 juni 2007:

Nu låter det som om det endast finns fördelar med att ha Hyalellor, och det gör det - nästan. Det finns ett tillfälle då de är till nackdel. Om man har riktigt små fiskar, exempelvis Heterandria formosa, så kan Hyalellorna ta över och rensa hela akvariet på växter, och då börjar de med javamossan... De pyttesmå fiskarna äter inte upp tillräckligt många av Hyalellornas ungar så det blir befolkningsexplosion hos Hyalellorna. Hittills är det den enda nackdelen jag sett, och jag har massor med Hyalellor i varenda akvarium...

Hyalellor 5 juli 2007:

Hyalellor 5 juli 2007:

Hyalella 26 jan 2018:

Hyalella 26 jan 2018: