User login

Hamsterarter

Hamsterarter

Här i Sverige finns fem olika hamsterarter som ofta hålls som sällskapsdjur. Den art som är vanligast i Sverige är guldhamstern. Det finns även tre arter av dvärghamstrar som ofta hålls som sällskapsdjur. I många hamsterböcker står det att det finns fyra arter av dvärghamstrar och då inkluderas den kinesiska hamstern bland dvärghamstrarna. Den kinesiska hamstern är visserligen liten, men den tillhör ändå ej dvärghamstrarna.

De fem hamsterartena är:

  1. Guldhamstern.
  2. Rysk dvärghamster, sibirisk dvärghamster eller vintervit dvärghamster alla tre namnen används, men vintervit verkar vara det vanligaste namnet.
  3. Campbells dvärghamster.
  4. Roborovskis dvärghamster eller "Robbe".
  5. Kinesisk hamster.

Bilden visar min dvärghamster Nasse:

Fotot visar min vintervita dvärghamster "Nasse". På fotot är han över ett år gammal. Idag lever han inte längre.

Vintervita och Campbells dvärghamstrar liknar varandra rätt mycket och kan vara svåra att skilja åt om man inte är van. Dessutom kan de ibland para sig med varandra. Vanligen får de steril avkomma, precis som när man parar häst och åsna.

Idag har några oseriösa uppfödare avlat fram fertila korsningar mellan arterna för att få in fler färger på den vintervita dvärghamstern. Detta för att Campbells har betydligt fler färger. Man har sdan parat tillbaka hybriderna på vintervita dvärghamstrar men behållit färgerna. Hur många gånger man än parar tillbaka dessa hybrider får man aldrig tillbaks en äkta vintervit dvärghamster, allt är hybrider. Idag har dessa hybrider funnits i djuraffärerna ett tag så idag är det svårt att få tag i äkta vintervita dvärghamstrar.