User login

Musraser eller mustyper

Musraser/mustyper hos svenska möss

Hos marsvin är den enda skillnaden mellan två olika raser olika sorters päls, eller olika färg eller teckning. Alla marsvin skall ha samma generella kroppsstorlek och kroppstyp, alla raser skall ha likadana stora hängande öron osv.

Men hos våra kära små möss har vi hela tre olika typer, the olika kroppsstorlekar som även för med sig tre olika kroppstyper, form på huvud och öron, samt svanslängd... Alla dessa tre typer kan ställas ut i musföreningen SVEMUS, även om minimusen inte tycks vara så speciellt populär just nu.

 • Svensktypade möss. Svensktypade möss förekommer i alla möjliga färger, teckningar och hårlag. De är förhållandevis långlivade och har oftast generellt god hälsa. Motsvarandemustyp i USA kallas American.

  Här i Sverige har vi de allra flesta av färger och varianter som förekommer på sällskapsmöss överhuvudtaget. De varianter vi inte har är Pearl, färger baserade på recessiv gul, samt Tiger. Vi har alla pälsanlag utom frizzy och rex, i stället för dessa två har vi astrex. Nakenmöss är inte speciellt vanliga.

  Genom åren har det korsats in engelsk typ i de svensktypade stammarna så numera har även svensktypade möss snygga öron och långa svansar.

 • Engelsktypade möss. De engelsktypade mössen kallas även i bland engelska utställningsmöss, och finns i många olika färger. De har ofta inte lika god hälsa som de svensktypade mössen, men detta gäller inte alla engelsktypade möss, förr hade de dock ofta riktigt dålig hälsa och kort livslängd. Däremot har de ofta väldigt bra temperament. Den engelsktypade musen är vanligen utsökt vacker att titta på!

  Genom nogrann och genomtänkt avel, och användning av engelsktypade möss importerade från Finland has de engelsktypade mössens hälsa och livslängd förbättrats åtskilligt.

  De engelsktypade mössen finns sällan som långhår och gör sig oftast som korthår eller satin. De brukar ej heller vara tecknade, som dutch, broken, even osv. Ägaren till den fina engelsktypade musen till höger heter Birgitta Brandt.

 • Minimus. Minimusen är vanligen en mycket liten korthårig svartvit mus. De har en medfödd defekt som ger dem en stel gång, speciellt i bakdelen, och en stelare svans än normala möss har.

  Minimöss är vanligen svartvita, ibland helt svarta, sällan ses de i andra färger.

  Namnet på denna minímus är "Venturens Mini Hildur" och ägarens man är Anna Krentzel.

 • Korsade möss. Ända sedan de första engelsktypade mössen importerades från England har det varit vanligt att korsa svensktypade möss med engelsktypade möss. En korsad mus är ofta liten med fina öron, snyggt huvud och längre svans. Dessa korsade möss används ofta till att korsa in på svenkstypade muslinjer, så att den gamla svensktypade musen knappast ses längre bland uppfödarna. Naturligtvis är detta orsaken till att dagens svensktypade möss har så långa svansar och fina öron.

  Ibland har man korsat in svensktypade möss på minimöss för att få in fler färger.

Problem
Vi har tidigare i många år haft dålig hälsa hos våra engelsktypade möss. De har ofta haft ett väldigt bra temperament, men kort livslängd. Det har funnits en hel del puckelryggiga engelsktypade möss, som musen på fotot eller ibland betydligt värre. (Fotot nedan visar en av mina möss 1989.) Kvaliteten på de engelsktypade mössen har förbättrats avsevärt av ansvarsfulla uppfödare.

Idag har de engelstypade mössen en god hälsa och lång livslängd, de vi har här i Sverige är minst lika långlivade och friska som våra svensktypade, men man måste komma ihåg hur enormt viktigt det är att ge mössen en mycket bra mat, annars förkortar man deras liv enormt.

Minimusen har inte alltid så jättebra temperament.