User login

Mushus

Alla de olika arter av möss vi har till sällskap; tammöss, nataler, taggmöss, sebramöss osv, har gömställen av olika slag i naturen, och detta vill de gärna ha i sina burar med, för att verkligen ha en chans att trivas.

De flesta musarter vill ha ett hus, eller ännu hellre flera olika att välja på, så de kan vara i det de känner för just då. Dessutom vill mössen sova mörkt. Vanligen sover de allihop tillsammans så alla mushus bör vara stora nog att rymma alla djuren i buren.

Plasthus som finns att köpa i många välsorterade djuraffärer, det finns en mängd olika modeller av plasthus och det är bara att välja. Plast är lätt att göra rent men mössen tenderar att gnaga på dem. Plasthusen fungerar bäst till vanliga tammöss, då de inte gnager lika mycket på plasthus som exempelvis sebramöss, taggmöss och nataler.

Man behöver inte alls köpa ett hus, man kan lika gärna göra ett av en pappkartong... Det uppskattas lika mycket av djuren, men måste bytas ut regelbundet då det ej går att rengöra. Ett pappkartonghus kan byggas i vilken form som helst, bara fantasin sätter gränser. Enklast är nog att bygga ett rektangulärt. Dessutom är ett platt tak bra, för det ger mössen utrymme att vara ovanpå huset. Det är enkelt att tillverka ett mushus byggt av en kartong med "fönster" och "dörr" enkelt utklippt i kartongen.

Det finns även många olika hus av olika material att köpa i djuraffären. Det finns hus formade som skor, trähus av olika modeller är populärt just nu, och det finns ju även de trevliga plasthusen.

En mängd olika komplicerade modeller av trähus är populära mushus som finns att köpa i djuraffärerna just nu. Nataler uppskattar verkligen dessa hus, de kan utnyttja dem till muycket, de kan utnyttja både utrymmet inuti huset och utrymmet ovanpå huset, och de kan gnaga på dem så mycket de orkar.

Trähus finns i många olika storlekar, här på bilden nedan ett trähus med platt tak, vilket är användbart på många olika sätt!

Natalpälsråtta i sitt trähus:

Sebramusen är dock en mus som ej behöver ett hus, istället är det mycket viktigt att ge sebramusen en större mängd bomaterial att bygga sitt eget stora fågelboliknande hus utav. Det är viktigt att låta dem bygga sitt eget bo! Även en bur med bara hanar behöver bomaterial att bygga ett stort bo av.

När jag en musuppfödning så hade jag utmärkta hus som var lätta att rengöra och som mössen gillade och inte kunde förstöra. Om du tänker dig ett rör av plast eller metall med diametern 15 cm, du kapar av röret i ca 25 cm långa bitar och delar dem sedan på längden i två lika stora delar. Dessa mushus är stora och rymmer många möss, har två utgångar (vilket möss gillar!) och fungerar helt enkelt utmärkt. Det enda som behövs som tillbehör är bomaterial, exempelvis av papper.

Plasthus:

I buren:

Mössen kollar nya huset: