User login

Inredning av musburen

Musbur:

Att inreda buren till de egna mössen kan vara stor källa till underhållning för de som äger möss! Det är roligt att fixa och dona, och det är ännu roligare att se hur glada mössen blir när det är klart!

De allra flesta mussorter gillar hö, så även tammöss. OBS måste förvaras 100% rått- och musfritt i 28 dagar för att garanterat vara helt fritt från ohyra som kan gå på möss eller råtta.

Vattenflaska är ett måste, kolla regelbundet att den verkligen fungerar! Vissa möss vill även ha en vattenskål, ställ i så fall denna högt, exempelvis ovanpå ett stadigt mushus inuti buren.

Pappkartonger, äggkartonger av papp, toa- och hushållsrullar är vettiga leksaker till möss, vissa gnager dem dem till småflis, andra använder dem att utforska eller sova i.

Leksaker av plast är inte alls bra, ifall de gnager sönder dem och de kan i värsta fall svälja ner plastbitar. Så man måste hålla koll på sina möss så man vet vad de gör!

Idag finns mängder med spännande träleksaker i handeln, som fungerar bra till möss, och som det inte gör något ifall de gnager på. En nackdel med träleksaker är ifall de pinkar in dem...

Pinnar och grenar som man hittat utomhus och rengjort fungerar utmärkt till alla musarterna.

Många bygger egna leksaker till sina möss, ofta i trä, vilket är roligt både för mössen och för ägaren...

Musbur:

Mushjul behövs ej, men vissa individer uppskattar dem. Tammöss kan använda dem ofta, men se upp med individer som springer mycket i hjulet, de bör inta ha hjul hela tiden då det inte är bra för dem att springa hur mycket som helst i ett hjul. Ett hjul måste vara så stort som bara är möjligt. Är det i hårdplast är det svårt för mössen att gnaga på och hjulet brukar få vara ifred från tänder. En bra modell är "Rolly Jumbo, X-tra Large Rat & Hamster Wheel", det är alldeles för litet för råttor och guldhamstrar, men det är perfekt för vanliga tammöss. Det finns en liten smart ställning att köpa till så att det kan användas i ett terrarium eller akvarium.

En extremt billig inredningsdetalj är sönderrivet tidningspapper. Man kan riva en hel dagstidning i remsor som mössen kan underhålla sig länge med och bygga bo i. Rivet tidningspapper är mycket bra om det blir kallt inne i rummet där mössen bor av någon anledning, då det är håller kvar värmen bra.

Även pappersremsor från en dokumentförstörare är ett uppskattat inslag i buren, mössen kan ha roligt länge då de rumsterar om i det, boar med det osv.

Pappersremsor från en dokumentförstörare: